Blog: Toekomst van werk


Enige tijd geleden zag ik een uitzending van VPRO Tegenlicht: 'Het werken van morgen', over ontwikkelingen op de arbeidsmarkt de komende jaren. Het is mijn vak, en ik wist wel dat er veranderingen zijn en komen, maar dat het zo ingrijpend zou zijn, had ik niet verwacht.

Vraag jij je weleens af of jouw functie over 3 of 5 jaar nog wel bestaat? En daarmee bedoel ik of jouw werk nog wel gedaan wordt door mensen. De technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Naar aanleiding van een onderzoek in Amerika is ook de Nederlandse arbeidsmarkt onderzocht. De conclusie was dat 1/3 van de huidige beroepen tussen nu en 10 jaar verdwijnt. Deze worden overgenomen door de technologie.

Welke banen verdwijnen?

Eerder had de techologie een grote impact op het werk in de productie. De komende jaren zullen banen in de dienstverlenende sector verdwijnen. In mijn werkveld is men het erover eens dat de administratieve en functies op mbo-niveau gaan verdwijnen (administratief medewerker, receptioniste, medisch secretaresse etc). Alleen naar hooggeschoolde financiele specialisten blijft vraag. Er is in zijn algemeenheid steeds minder behoefte is aan middenkader, terwijl er wel werk blijft voor hoog- en laagopgeleiden. Met name hoogopgeleide technici en ICT'ers zijn en blijven gewild de komende jaren. In de zorg- en welzijnssector verliezen helpenden, sociaal-cultureel medewerkers en leidsters van kinderopvang hun baan.

Mijn aanpak

Nadat ik van de eerste 'schrik' van de boodschap van dit programma bekomen was, ging ik in gesprek met collega's. Wat betekent dit voor onze eigen functie, loopbaanadviseur? Wat betekent het voor mij, in mijn rol als professional? Ook in ons vak wordt gedigitaliseerd. Aan de ene kant worden loopbaantrajecten korter, doordat vragenlijsten en testen vaak voor een versnelling in de zelfanalyse zorgen. Aan de andere kant worden de loopbaanvragen complexer en vragen ze meer diepgang en een integrale aanpak.

Deze gesprekken met collega's gaven mij input voor mijn eigen ontwikkelrichting. Naast verdieping in mijn vakgebied door middel van een vervolgopleiding Systemisch Werk, heb ik voor de ontwikkeling van mijn professionaliteit gekeken naar wat de markt belangrijk vindt en gekozen voor CMI-certificering, een kwaliteitskeurmerk voor loopbaanprofessionals.

Ik zie ook dat steeds meer organisaties vragen naar mobiliteitsadviseurs die medewerkers daadwerkelijk in beweging brengen. Van 'denken' naar 'doen' dus. En laat 'actiegerichtheid' nu juist een van mijn talenten zijn!

Wat betekent dit voor jou?

Wat betekent dit voor werkend Nederland? En voor jou? Wat kun je doen? Ga eerst eens na hoe het staat met veranderingen in jouw beroepsgroep en/of vakgebied. Welke ontwikkelingen zie je? Praat erover met vakgenoten. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de komende jaren? Bedenk daarna hoe je hier in je professionele ontwikkeling op in kunt spelen. Kies je voor verdieping van je vakgebied? Kies je voor verbreding van je competenties? Zeg je een keer 'ja' tegen een project of een taak buiten je comfortzone? Wat kost dat je en wat levert je dat op? Mijn advies als professional is: zorg in ieder geval dat je je blijft ontwikkelen.

Heb je vragen over het vervolg van je loopbaan of je ontwikkeling? Kom gerust eens langs om te sparren!


     Sitemap  |  Colofon  |  Disclaimer