Blog: 7 tips bij onzekerheid
Zelfbeeld
Onzekerheid heeft te maken met je zelfbeeld. Vaak wordt het niet veroorzaakt door externe gebeurtenissen, maar voornamelijk door een negatief zelfbeeld en onrealistisch hoge verwachtingen.
Wat kun je eraan doen?
Een aantal tips om met belemmerende onzekerheid aan de slag te gaan:
Tip 1: Toets je zelfbeeld bij je omgeving
Vraag aan 5 mensen in je omgeving feedback op je kwaliteiten en vraag hoe je overkomt. Wat doe je vervolgens met deze feedback? Kun je het aannemen? Sommigen van ons vinden dit lastig. Zonde, want daarmee saboteren zij zichzelf.
Tip 2: Stel je eigen verwachtingen bij
Welke verwachtingen heb jij van jezelf? Hoe hoog leg jij de lat? Mogelijk heb je ooit van je ouders/opvoeders geleerd de lat hoog te leggen. Besef je dat je verwachtingen van je ouders achter je mag laten als je volwassen bent. Vraag je nu af: Wat is realistisch gezien de huidige situatie en wat kan ik daarin betekenen?
Tip 3: Relativeer
Heb je een situatie waarin je je onzeker voelt? Ga dan na wat het ergste is dat je kan gebeuren in deze situatie. En hoe erg is dat ten opzichte van het ergste dat je kan overkomen.
Tip 4: Gun jezelf een leerervaring
Maak van nieuwe situaties 'leerervaringen'. Je zet een eerste stap in een nieuwe richting. Sta jezelf speelruimte toe en ruimte om te experimenteren!
Tip 5: Onderzoek je overtuigingen
Overtuigingen zijn vaak bepalend voor je handelen. Een voorbeeld "Ik moet het in één keer goed doen" of "Als ik niet slaag, ben ik een loser". Welke overtuigingen heb jij op dit gebied die je belemmeren? Je kunt ze onderzoeken en ombuigen naar stimulerende overtuigingen. Een voorbeeld: "Ik mag leren en fouten maken" of "Ik ben op weg, en dat is al een succes".
Tip 6: Beweeg in kleine stappen
Door hele grote stappen te (willen) nemen, is de kans groot dat je nooit een stap zet of zelf je eigen faalsituatie creëert. Kijk welke tussenstappen je kunt zetten. Met kleine, haalbare stappen bouw je aan je zelfvertrouwen.
Tip 7: Praat over je onzekerheid
Onzekerheid is van iedereen. Praat er over met je omgeving. Vraag er naar bij anderen. Wat mij persoonlijk heeft geholpen, was een gesprek aangaan met iemand die al was waar ik naar toe wilde. Dat maakte de stappen concreter, en ik hoorde over onzekerheid van de ander en hoe zij daarmee om was gegaan. Dat hielp mij enorm.
Tot slot: Laat je onzekerheid niet je leven bepalen, zonde van al dat potentieel dat je in je hebt!
|