Blog: Je lijf als informatiebron


Fysieke klachten

In mijn coachprakijk krijg ik regelmatig mensen met fysieke klachten, welke verband houden met hun werk. Een aantal voorbeelden:


  • Hoofdpijn op zondagavond
  • Gebrek aan slaap door piekeren in de nacht
  • Vastzittende nek of schouders
  • Benauwd gevoel, oppervlakkige ademhaling
  • Buikpijn, kramp, darmproblemen

Ons lijf heeft een signaalfunctie. Het geeft aan wanneer we niet (meer) goed in ons vel zitten. Negeren we deze klachten, dan worden ze vaak erger, soms zelfs chronisch.

Vaak zijn fysieke klachten een teken dat we niet in balans zijn. Bepaalde veranderingen, zoals verandering van gedrag, van werkplek/werkinhoud of van houding is gewenst, en kunnen de balans helpen herstellen.

Persoonlijke ervaring

Rond mijn 30ste forensde ik tussen De Meern en Amsterdam en dacht ik regelmatig: 'is dit het nu'? Het leidinggeven aan een team vond ik zeker leuk, maar een stap hoger in de organisatie benauwde mij. Mijn veronderstelling: hoe hoger ik zou komen, hoe minder ruimte ik zou krijgen. En ruimte heb ik nodig, zo weet ik nu :-).

Ik werkte inmiddels 6 jaar bij de ING en mijn aandacht ging ook naar collega's met zeer lange dienstverbanden: 20, 30 jaar en meer. Voor sommige een mijlpaal om trots op te zijn, voor mij persoonlijk een schrikbeeld. In mijn autoritten zat ik te piekeren en op het werk had ik dat benauwde gevoel, alsof ik letterlijk te weinig lucht kreeg in deze omgeving. Ik kon niet anders dan deze signalen serieus nemen.

Met de kennis die ik nu heb, zou ik naar een loopbaancoach zijn gegaan. Vaak duiden je klachten op behoeftes, drijfveren, verlangens en ontwikkelingsmogelijkheden, waarmee je soms binnen je huidige werk of organisatie aan de slag kunt. Echter van een loopbaancoach had ik toen nog nooit gehoord. Ik heb uiteindelijk mijn baan opgezegd om ruimte voor mezelf te creëren. En ben gaan uitzoeken wat werkelijk bij mij paste.

En jij?

Welke signalen herken je? Neem jij signalen van je lijf serieus? Welke mogelijkheden heb jij? Schakel je wel eens iemand in om samen je werkelijke dilemma's te onderzoeken?

Mijn advies: Doen, laat je klachten niet erger worden.


     Sitemap  |  Colofon  |  Disclaimer