Blog: Ik heb een passie voor...


Zo rond mijn 20ste was ik jaloers op mensen die een passie hadden. 'Hoe kom je daaraan?', dacht ik dan. En: 'Wat fijn als je zo voor de volle 100% voor iets kunt gaan.' En natuurlijk kwam ook deze gedachte langs: 'Waarom heb ik dat niet...' Inmiddels ben ik de 40 gepasseerd en kan ik zeggen dat ik in het coachen en begeleiden van mensen mijn passie heb gevonden. Het is iets waar ik me met hart en ziel op toeleg en toe wil leggen.

Betekenis

Passie, in het woordenboek staat: 'groot verlangen naar iets'. En als synoniem: hartstocht. Maar hoe kom je daaraan? Dat is bij mij ook niet aangeboren of meegegeven vanuit mijn gezin van herkomst. Mijn vader had absoluut passie voor zijn boerenbedrijf en de dieren, maar voor mij als kind was dat niet zichtbaar. Het werd overschaduwd door 'moeten' en 'hard werken'. Sommigen van ons krijgen dat wel mee van huis uit; om voor iets te gaan vanuit het hart. Dat hoeft niet hetzelfde te zijn als je ouders, ook de beweging kun je meekrijgen.

Bij mij was het dus anders, ik ben er naar op zoek gegaan. Net als de meeste mensen heb ik moeten ontdekken waar ik blij van word, waar ik warm voor loop en wat voldoening geeft in mijn professionele leven. Enerzijds een rationeel proces en anderzijds een proces waarbij het gaat om het openstellen van je hart.

Hoe werk ik hiermee

Aan cliënten geef ik hiervoor opdrachten mee. Zo kun je bijvoorbeeld je interesses in kaart brengen door na te gaan welke tv-programma's je interesseren of welke artikelen je graag leest in kranten en tijdschriften. Ook het onderzoeken van activiteiten die je als kind graag deed, kan veel inzicht geven of een gevoel dat je kwijt was weer aanwakkeren. Ik stel vaak de vraag: 'Wat wilde je vroeger graag worden?'. Samen met cliënten onderzoek ik dan welke elementen en verlangens hieraan ten grondslag liggen en of deze nog steeds actueel zijn. Vervolgens verkennen we hoe ze aan deze elementen en verlangens vorm kunnen geven in hun werk.

Ontdekking

Zelf heb ik ontdekt dat ik al heel lang vragen stelde aan mensen en dat ik behoefte had aan, zelfs verlangde naar, diepgang in gesprekken. Was ik op een verjaardag geweest en had ik alleen over koetjes en kalfjes gesproken (grappige uitdrukking voor een boerendochter), dan kwam ik met een onvoldaan gevoel thuis. En waren de gesprekken diepgaand geweest, dan was ik voldaan. Stel jezelf eens de vraag: Wat doe jij graag, zo graag dat je kan voelen dat het je vult?

Dit zijn maar enkele manieren om te onderzoeken waar jij passie voor hebt. Het is zoeken en het is 'onder'zoeken, onder de bewuste laag. Zoek met en vanuit je hart en je zult vinden!

     Sitemap  |  Colofon  |  Disclaimer