Blog: Netwerken, ga op pad met een vraag die 'dicht op je huid ligt'


Het woord netwerken had voor mij een nare bijsmaak. Jezelf verkopen...dat druist in tegen alle overtuigingen die ik van huis uit heb meegekregen, zoals: 'bescheidenheid siert de mens' en 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Maar ja, na ruim 10 jaar ondernemen snap ik ook wel dat als mensen niet van mijn bestaan weten, ze niet voor mij KUNNEN kiezen. En dat het dus belangrijk is om mezelf te laten zien.

Workshop

Een tijdje geleden maakte ik kennis met de netwerkmethode van Katja Budde. Haar inzichten hebben mij enorm geholpen. Inmiddels voelt het heel natuurlijk en geef ik haar inzichten ook in mijn loopbaanbegeleiding door.

Katja leerde mij dat de belangrijkste boodschap bij het netwerken is: 'Je gaat jezelf niet verkopen, je gaat op weg om informatie te verkrijgen'. Het start met een persoonlijke netwerkvraag. Je gaat uit van je huidige situatie (A) en gaat na wat een gewenste toekomstige situatie zou kunnen zijn (C). Om daar te komen heb je informatie nodig (B). Voor die informatie (jouw persoonlijke netwerkvraag) ga je op pad.

Een voorbeeld

Marleen is een hr-adviseur in de profit-sector en wil andere sectoren verkennen om te toetsen of ze hierin zou passen. Al jaren zit de onderwijssector in haar hoofd, omdat dat haar een leuke, lerende omgeving lijkt. Maar is dat ook zo? Eigenlijk heeft ze helemaal geen goed beeld van deze sector. Laat staan dat ze zicht heeft op het werk van hr-adviseur binnen deze sector.

Op internet vindt ze al veel informatie. Ze googelt op 'hr-adviseur vacature onderwijs'. Maar ze heeft ook meer specifieke vragen: Houden hr-adviseurs in deze sector zich bezig met de ontwikkeling van medewerkers? Welke visie hebben ze hierop? Werken ze ook met performance management? En wat breder: Wat speelt er in deze branche eigenlijk op het gebied van personeel? De antwoorden op deze vragen zouden haar helpen bij het toetsen of de onderwijssector bij haar past.

Ze kent niemand in haar direct omgeving die haar vragen kan beantwoorden, maar doet een beroep op haar warme netwerk (vrienden, buren, familie, collega's) om in contact te komen met een hr-adviseur in het onderwijs. Ze zoekt ook via LinkedIn op 'hr-adviseur onderwijs' en 'P&O adviseur onderwijs' en vindt een contact in haar 2e-graads netwerk. Ze neemt de stap om een afspraak te maken.

Vraag op de huid

Katja gaat uit van een specifieke netwerkvraag. En hoe dichter deze vraag 'op je huid' ligt, hoe eerder je geneigd bent om die vraag verder te onderzoeken. Bij de workshop van Katja ging het netwerken en mezelf laten zien als vanzelf. Ik was in een omgeving waarin ik mij senang voelde (onder collega's) en ik raakte met een collega in gesprek die ik allerlei vragen stelde over zijn rol als mobiliteitsadviseur. Inmiddels heeft dit contact mij een nieuwe opdracht opgeleverd. Zo zie je maar.

Dus: ga op pad, stel je vragen, zoek een omgeving waarin jij je senang voelt en laat je zien.

Hoe pak jij het netwerken aan?


     Sitemap  |  Colofon  |  Disclaimer