Focus


Wat is focus?

We kennen het begrip vanuit het hanteren van een camera, het scherpstellen. Oftewel, iets waaraan je speciale aandacht geeft. In je functie of op je werk kan het rust geven om een bepaalde focus te hebben en te houden, zeker als vanuit de omgeving een groot beroep op je wordt gedaan of als je bijvoorbeeld snel afgeleid bent.

Wat maakt dat je focus verliest?

Volgens diverse theorieën zijn er 7 grote tijdverslinders die kunnen maken dat je focus verliest.

  1. geen 'nee' kunnen zeggen
  2. uitstelgedrag
  3. onrealistisch tijdsbesef
  4. besluiteloosheid (geen ja kunnen zeggen)
  5. gebrek aan discipline
  6. onvermogen om te delegeren
  7. gebrek aan communicatie

Welke tijdverslinders herken je? En wat heb je nodig om hier verandering in aan te brengen?

Hoe hiermee aan de slag?

Stel je weet van jezelf dat je het lastig vindt om 'nee' te zeggen. Onderzoek dan (eventueel met hulp van een coach) wat je hier zo lastig aan vindt, in welke situaties dit speelt en welke overtuigingen hieraan ten grondslag liggen. Mogelijk wil je niemand telleurstellen of ben je bang dat mensen je niet meer aardig vinden als je 'nee' zegt. Vaak is het meer dan een ingesleten patroon.

Transactionele Analyse

Als coach gebruik ik regelmatig het model van Transactionele Analyse voor verduidelijking. Er zijn 5 egotoestanden, van waaruit je kunt communiceren: Kritische Ouder, Voedende Ouder, Volwassene, Aangepaste Kind, Natuurlijk Kind. Vragen die relevant zijn: In welke egotoestand ben je als je geen 'nee' zegt? Hoelang doe je dit al? In relatie tot wie vooral? Vaak is de gedachte 'ik kan, durf of mag geen nee zeggen' een reactie van het Aangepaste kind. Je wilt de ander niet teleurstellen, je lost het zelf wel op of...

Onderzoeken, ontleden en ontrafelen geeft meer inzicht en maakt de weg vrij voor een vrijere keuze en het experimenteren met nieuw gedrag vanuit een andere egotoestand.

Meer focus met het hart

Ongeveer 7 jaar geleden zei iemand tegen mij: "De geest inspireert, het hart focust en de ziel verbindt." Inmiddels voel en ervaar ik dat ook zo. Patronen die niet meer effectief zijn doorbreken is één. Maar focus vraagt in mijn ogen ook om leren luisteren naar je hart. Waar wil jij je voor inzetten? Wat vind jij belangrijk in werk en leven? Met een focus vanuit het hart, geef je jezelf richting en zijn je dagelijkse activiteiten makkelijker te toetsen en te sturen.

Meer weten over focus?

Meer weten over focus of toe aan meer focus, je bent van harte welkom!

     Sitemap  |  Colofon  |  Disclaimer